رسانهملی در دوره جدید تحول خود نگاه ویژهای به اقوام ایرانی دارد و تلاشش را به سمت فعالیتهای تولیدی فیلم و سریال در مراکز صداوسیمای استانها معطوف ساخته است. در سه سال اخیر، مجموعههای تلویزیونی با بافت فرهنگی و قومیتی تولید شده و از شبکههای ملی صدا و سیما پخش شدهاند. درحالحاضر، شاهد پخش مجموعه تلویزیونی «سوجان» از تولیدات مرکز صدا و سیمای گیلان در شبکه سراسری یک سیما هستیم. این مجموعه با حمایت و پشتیبانی معاونت استانهای سازمان صداوسیما و در طبیعت زیبای گیلان تولید شده است.
آنچه در این نوع مجموعههای تلویزیونی میتوان مورد تأکید قرار داد و موجب خشنودی و سرافرازی ملت بزرگ ایران اسلامی میشود، توجه به فرهنگ، آیینها و سنتها، گویشها و موسیقی محلی، زبان و نوع لباسهای بومی و محلی است که تقریبا در حال کمرنگشدن بودند. با توجه به گوناگونی و پراکندگی اقوام ایرانی در سراسر جغرافیای ایران، مهاجرت از نقاط روستایی، که مرکز شکوفایی فرهنگها بهشمار میروند، به شهرهای بزرگ کشور آغاز شده و این امر به کمرنگشدن سنتها و آیینهای بومی و محلی شده منجر است.
قصه سوجان باعث شد کارگردان و تهیهکنندهاش بار دیگر برای احیای فرهنگ اصیل گیلکها و سنتها و آیینهای قدیمیای که امروز بسیاری از آنها به فراموشی سپرده شده بودند تلاش کنند. ترسیم فرهنگ اصیل و اجدادی گیلان از قاب تلویزیون نشان میدهد که رسانهملی در مسیر زندهنگهداشتن فرهنگهای گوناگون سرزمین مادری ما ایران است و مجموعه تلویزیونی سوجان هم با همین هدف ساخته شده است. پخش موسیقی محلی و آواها و نواهای قدیمی گیلکی در این مجموعه، نمایش خانههای بومی، لباسهای محلی، گویشها و سنتهای شیرین گیلان، روایت داستانهای ارباب ـ رعیتی و کدخدامنشی، و نمایش زندگی آرام مردمان گیل و دیلم در فضایی زیبا و طبیعی، همه و همه نشان از فرهنگی اصیل و قومی باریشه و استوار دارند که اکنون به بهانه تولید مجموعه سوجان به تصویر کشیده شده است.
هماکنون با قاب بسیار زیبایی از گیلان روبهرو هستیم که در قالب قصهای عاشقانه و درام اجتماعی ــ سیاسی مهمان خانههای مردمان ایرانزمین است. سوجان اگرچه یک مجموعه داستانی تمامعیار از روایتهای تلخ دوران پهلوی است و در فصلهای بعدی هم با اتفاقات پیروزی انقلاب و تحولات گوناگون همراه است، اما در پس این روایتها شاهد فرآیندی هستیم که درواقع بهدنبال احیای فرهنگی اصیل و ادبیاتی ناب است که متاسفانه طی سالهای گذشته آرامآرام در میان مردم و بهویژه جوانان رنگ باخته و جای خود را به زرقوبرقهای امروزی و دنیای شهرنشینی داده است. ساخت اینگونه مجموعهها و پخش آنها از طریق شبکههای ملی رسانهای میتواند در احیای فرهنگ اصیل هر منطقه از ایران پهناور، ازجمله گیلان، تأثیر بسزایی داشته باشد. نسل نو و جوانان امروز با درک و احترام به فرهنگهای اصیل، میتوانند به هویت قومی خود افتخار کنند. با شرکت در آیینها و سنتهای اقوام خود در روستاها و مناطق استانی، آنان به سمت بازشناسی و زندهنگهداشتن فرهنگهای اصیل خود تشویق میشوند و از فرهنگ، ادبیات، گویش و زبان محلی بهرهبرداری میکنند.
سخنگفتن به زبان محلی و گویشهای قومی افتخاری بزرگ است که نسل جدید باید به آن بالیدن را درک کند. آنچه که بیشتر در سریال سوجان بهعنوان یک اثر تاریخی و فرهنگی به چشم میآید جدای از روایتها، شاخص فرهنگ گیلان است که به طرز زیبایی سعی شده که در این مجموعه به تصویر کشیده شود. فضای سرسبز و طبیعت بکر گیلان با قصه سوجان همخوانی و همراهی دارد و میخواهد نشان دهد این قوم اصیل علیرغم همه مشکلات و مصیبتهای تاریخی که برای آنها رفته است همواره به حفظ فرهنگ و ادبیات و سنتها و آیینهای محلی و بومی خود پایبند بوده و تا به امروز در حفظ و نگهداریاش کوشیدهاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با مهندس حمیدرضا هلالی، عکاس، پژوهشگر و مدرس انجمن سینمای جوانان ایران مطرح شد
دانیال نوروش از لذت مضاعفش در سریالی گفت که یادآور «روزیروزگاری» بود
سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد